spieren paard

Spieren paard

Het paardenlichaam bestaat uit een groot deel uit spieren (45% van zijn lichaamsgewicht). Zonder spieren zou het paard niet in staat zijn te lopen, kauwen en eten of met zijn staart te zwiepen. Het paardenlichaam bestaat grotendeels uit spieren. Er zijn verschillende soorten spieren met allemaal hun eigen taken, maar in wezen werken zij allemaal op de zelfde manier namelijk een moment van samentrekken of verkorten van de spiervezels, gevolgd door een moment van ontspannen of verlengen van de spiervezels.

Soorten spieren:

Er zijn drie soorten spieren: Gladde, hart- en skeletspieren. De eerste twee zijn onbewust of automatisch. Ze worden niet opgeroepen in actie te komen voor een specifieke behoefte. De skeletspieren zijn vrijwillig: de hersenen geven een signaal naar de spieren via de zenuwen waarop de spieren reageren.

Gladde spieren verantwoordelijk voor o.a. het spijsverteringskanaal, luchtwegen en bloedsomloop en voor de organen van het urine - en voortplantingsstelsel.

De Skeletspieren ook wel dwarsgestreepte spieren verzorgen de beweging en de ondersteuning het skelet en dus van het paard.

De skeletspieren kunnen op hun beurt weer in tweeën gedeeld worden naar spiervezeltype. Je hebt de witte spiervezels en rode. De benaming komt voort uit de hoeveel myoglobine in de vezel. Dit is een rode bloedkleurstof die bij een hoog aandeel de spieren rood kleurt. Rode spieren hebben een hoog gehalte myglobine. Dit betekent dat ze veel bloed en dus veel zuurstof nodig hebben. Het zijn typische duurspieren die veel uithoudingsvermogen hebben. Ze zijn kenmerkend voor bijvoorbeeld endurance paarden die over een lange tijd hun spierkracht kunnen verdelen. Witte spiervezels hebben een laag gehalte myoglobine. Deze spieren kunnen met weinig zuurstof toe en kunnen heel snel een hoge spierkracht ontwikkelen. De Quarter horse is een voorbeeld van een ras wat een hoog aandeel van deze spiervezels heeft. Ze kunnen snel sprinten, maar kunnen hun snelheid slechts kort volhouden. Door training is het mogelijk om van krachtspieren duurspieren te maken; andersom is dit echter zeer beperkt mogelijk.

Selectie van aandoeningen aan de spieren bij het paard:

Hanentred:
Als het paard beweegt, trekt het zijn achterbeen scherp omhoog en naar voren en weer scherp naar beneden.
Oozaak: Onbekend.

Maandagochtendziekte ook wel Tying-up of Azoturie
Vaak bij wedstrijdpaarden, vooral paarden die een onregelmatig werkritme hebben en voedsel krijgen met hoge energiewaarden. Merries schijnen vatbaarder te zijn voor deze ziekte en sommige paarden krijgen terugkerende aanvallen. Het lijkt vaker voor te komen bij paarden die met spanning te maken hebben.
Twee vormen: Sporadisch en Chronisch.
Sporadisch komt voor bij oudere wedstrijdpaarden, als de werkdruk wordt verhoogd.
Chronisch komt voor bij jonge paarden met terugkomende aanvallen als ze beweging krijgen.
Syptomen: Paard is onrustig. bezweet, verstart, onwil om te bewegen, donkere of verkleurde urine, harde, warme, pijnlijke spieren.
Oorzaak: Heeft te maken met de opbouw van calcium in de spiercellen.

Clostridiale Myonecrole ook wel cellulitis, gasgangreen, koudvuur, kwaadaardig oedeem
Acute zachte zwelling op de plaats van een intramusculaire of intraveneuze injectie, vaak in de borst, hals of bilspieren.
Symptomen: Hoge temperatuur, pijn op de aangedane plek.
Oorzaak: Infectie op de plaats van de injectie, met de bacterie  Clostridium septicum.
Let op: Spoedgeval. Direct medische hulp nodig.

Polysacharide Storage Myopaty (PSM)
Een stofwisselingsziekte die de skeletspieren treft van het zwaardere soort paard: warmbloeden, American Quater  en American Paint, trekpaarden en kruisingen van deze soorten. De ziekte lijkt vaker voor te komen bij merries en is ernstiger in de zwaardere trekpaardenrassen. 
Een aanval kan vaak of sporadisch voorkomen en wordt uitgelokt door training.
Symptomen:  Abnormaal zweten en trillen, spanning en pijn in de grote spiergroepen. In ernstige gevallen gaat het paard liggen. Bij chronische gevallen is er sprake van spieraftakeling. Een abnormale gang met de achterbenen komt ook voor.
Oorzaak: Niet zeker, maar waarschijnlijk veroorzaakt door een genetische overgedragen afwijking van de glycogeenproductie in de spier.

Hyperkaliëmische periodieke verlamming - HYPP
Periodieke episoden van spierstijfheid en gedurende een aanval gaan steeds meer spieren trillen. Samentrekken van kleine spieren op het hoofd en soms omhoog schuiven van derde ooglid. De spierverzwakking leidt tot zwalken, struikelen en niet meer overeind komen.
Oorzaak: Genetische afwijking, beperkt tot afstammelingen van de Quarter Horse hengst Impressive.