glucosamine paard

Glucosamine paard

Als u al vertrouwd bent met voedingssupplementen voor paarden, dan zult u het woord Glucosamine beslist zijn tegengekomen.

Glucosamine komt voort uit Chitine, dat op zijn beurt weer afkomstig is van de schalen van garnalen en krabben.

Glucosamine helpt het paard om de gewrichten en het kraakbeen te smeren, maar stimuleert ook de substantie die nodig is voor de vorming van gewrichtsweefsel, glycosaminoglycans geheten, een structureel kerncomponent voor kraakbeen dat de gewrichten verbindt.
Dit is belangrijk omdat het paardenlichaam bij veroudering of bij een te zwaar programma van wedstrijdsport niet voldoende Glucosamine kan aanmaken. Dit kan tot gevolg hebben dat het kraakbeen zijn vermogen verliest als schokopvanger in de gewrichten. De gewrichten worden stijf en pijnlijk, met als resultaat een beperking in beweging en zelfs misvorming.
Glucosamine paard is het meest onderzochte van de vele “voedingsverrijkende” ingrediënten. Studies over opnamevermogen en doeltreffendheid laten zien dat het zeer effectief werkt, als paarden dit oraal krijgen toegediend. Verschillende universitaire studies, met name het onderzoek geleid door Professor Setnikar van de universiteit van Rome, Pharmokinetics of Glucosamine, hebben bepaald dat: “…weefselverspreiding en uitscheidingspatronen overeenkwamen met welke gevonden werden na intraveneuze toediening.” Dat betekent dat de opname van dit ingrediënt in het maag/darmstelsel van het paard zeer effectief was, met een bereik van 96-98%.

Let op !
Er zijn verschillende vormen Glucosamine voor het paard 

Hieronder even een vergelijking.
1000 mg Glucosamine HCL (puur) = 1286 mg Glucosamine Sulfaat = 1686 mg Glucosamine Sulfaat KCL

Voorbeeld 8.800 mg Glucosamine Sulfaat is dus net zo veel als 6.843 Glucosamine HCL

Andere ingrediënten die het gewricht ondersteunen zijn:

Chondoitine Sulfaat

is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen, botten, pezen en ligamenten. Het bestaat uit met elkaar verbonden Glucosaminesulfaatmoleculen. Chondroïtine heeft een dubbele functie; het gaat de afbraak van kraakbeen tegen en dient tevens als bouwsteen voor nieuw kraakbeen. Enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van kraakbeen worden door chondroïtinesulfaat geblokkeerd. Chondroitine Sulfaat en Glucosamine kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van gewrichtsontstekingen, het verbeteren van van de beweeglijkheid van gewrichten en het verminderen van de pijn in de gewrichten.

 

Organisch zwavel (ook wel MSM zwavel)
is een vorm van zwavel die goed door het lichaam opgenomen en gebruikt kan worden.

Zwavel is een belangrijke verbindingsstof in kraakbeen en bindweefsel. Bindweefsel is het 'cement' van het lichaam en komt onder andere voor in de longen, de huid, de haren, de hoeven, de gewrichtsbanden en de pezen.

Samen met vitaminen, mineralen en aminozuren vormt MSM zwavel de grondstof voor de aanmaak van nieuwe cellen. De sterkte en soepelheid van zowel bindweefsel als kraakbeen hangt nauw samen met de kwaliteit van de "zwavelbruggen". Als er niet voldoende zwavel aanwezig is, is het lichaam niet goed in staat om beschadigde cellen te herstellen of te vervangen. Slechte of beschadigde cellen kunnen leiden tot pijn, ziekte en/of allergische reacties.

De hoeveelheid organisch zwavel in het dagelijkse voer van paarden is gering, aanvulling kan dan ook zeer goede resultaten geven. Organisch zwavel wordt ook uitwendig gebruikt voor de bescherming en het herstel van beschadigd huidweefsel.

 

Hyaluronzuur (ook wel Hyaluronan of Hyaluronaat genoemd)

is een lange suikerketen die bestaat uit Glucuronzuur en Glucosamine. Het komt van nature voor in verschillende soorten lichaamsweefsel en is een essentieel component van huid, ogen, kraakbeen en gewrichtsvloeistof. In het gewricht is Hyaluronzuur door middel van de binding van water verantwoordelijk voor het schokdempend en smerend vermogen van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof.
Hyaluronzuur injecties worden al enige jaren met succes toegepast en er wordt verondersteld dat het de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbetert, de aanmaak van nieuw kraakbeen stimuleert en daarnaast een pijnstillend en ontstekingsremmend effect heeft. Uit recent onderzoek blijkt dat het geven van een Hyaluronzuur bevattend voedingssupplement een gunstig effect kan hebben op artritisklachten.


Collageen type II (ongedenatureerd)

is het belangrijkste structuureiwit in kraakbeen. Collageen type II is verantwoordelijk voor zijn soepele kracht en stevigheid. Collageen werkt via het immuunsysteem om de destructieve cyclus van kraakbeenafbraak te doorbreken en zo het lichaam toe te laten gewrichten te herstellen.

 

Co-Factoren

Vitamine C, Vitamine B3 (Niacine), Mangaan, Zink , Koper, Bioflavonoids, Lysine, Proline versterken de werking van Glucosamine