Zomereczeem

 

Zomereczeem is een uiterst vervelende aandoening die ook wel bekend staat als staart- en manen eczeem (SME) of Sweet-Itch.

SME wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van de Culicoïdes mug, ook wel de knut genoemd.

Knutten zijn heel kleine mugjes die je op mooie zomeravonden soms in wolken ziet hangen en die ook mensen kunnen prikken.

Vanaf februari tot diep in het najaar kunnen de knutten, die deze allergie veroorzaken, actief zijn.

 

Knutten zijn het meest actief in een vochtige warmte, als het halfdonker is en windstil.

Om zich te vermeerderen heeft de mug bloed nodig en gebruikt daarvoor het paard.

De mug prefereert plekken waar de huid zacht is en waar de haren loodrecht op de huid staan. Dit zijn voornamelijk de manenkam, de staartwortel en de buiknaad.

Het ene paard is van nature meer gevoelig dan de andere en dat geldt ook voor rassen zoals het Friese paard, Shetlanders, IJslanders en Gelderse paarden.

SME is de meest voorkomende allergie bij het paard en kan voor ernstige problemen zorgen.

Door de hevige jeuk schuren veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid (ontstekingen), met name tussen de manen en bij de staart.

Behandeling van SME

De jeuk kan worden onderdrukt met corticosteroïden, maar aan het geven van deze hormonen kleven grote nadelen. Zo kunnen paarden en pony’s die daar gevoelig voor zijn hoefbevangenheid.

Alternatieve behandeling van SME ( helpt deels de oorzaak weg te nemen)

NODER is een aanvullend diervoeder voor de gevoelige huid bij Staart en Manen in de zomer. Dit product is speciaal ontwikkeld om de reactie van paarden op Culicoides-beten te verbeteren.

NODER zorgt ervoor dat het zweet van paarden gaat stinken en houdt hiermee de insecten weg. Hyposensitisatie is gedeeltelijk te danken aan de werking van de officinale kruiden en de voedingsstoffen die het risico op beten verminderen en deels door de omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen. Van deze vetzuren kan DHA (docosahexaeenzuur) bij staart en mannen de symptomatologie van lokaal aangetaste huid verminderen , terwijl EPA (eicosapentaeenzuur) het niveau van leukotriene, een stof die typisch bij ontstekingen voorkomt, kan verlagen. Hetzelfde geldt voor tromboxane. Deze vetzuren induceren vasodilatatie en remmen de verschijnselen die leiden tot ontsteking.

Wanneer NODER te gebruiken:

NODER is het perfecte product om paarden te beschermen die veel tijd buiten doorbrengen (graasgebieden, paddock ...) vanaf februari. Het is zeer nuttig om NODER toe te dienen voordat de eerste symptomen van insectenbeten verschijnen. Begin in februari ! Bovendien is NODER het perfecte product voor alle paarden die het voorgaande jaar last hadden van een gevoelige huid bij Staart en Manen in de zomer.

Eigenschappen van de bestanddelen: De hoge concentratie omega-3-vetzuren en zeewier maakt de vorming van een beschermende barrière tegen de beten van hematofage insecten mogelijk. Dankzij deze stoffen wordt het zweet van het paard onaangenaam voor Culicoides, waardoor ze worden weggehouden.