Vitaminen en Sporenelementen voor paarden

Paarden hebben vitaminen A , B , C , D , E en K nodig voor een optimale gezondheid. Sommige vitaminen moeten worden verstrekt door voedsel of supplementen, terwijl anderen worden geproduceerd in het lichaam. De benodigde hoeveelheden zijn klein, maar de effecten zijn van groot belang. Aangezien de kwaliteit van het gras en ruwvoer erg verschilt is het belangrijk om te weten welke vitaminen extra aandacht verdienen in het rantsoen en wat de rol van deze vitaminen is.

Vitamine A wordt opgenomen door de voeding. Vitamine A is één van de vet oplosbare vitaminen, wat betekent dat het gemakkelijk wordt opgeslagen in het lichaam. Paarden krijgen vitamine A binnen door het eten van vers gras en van goede kwaliteit hooi. Alle vitamine A die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de lever van het paard en deze reserve wordt aangesproken tijdens de wintermaanden, wanneer er geen gras groeit. Vitamine A is belangrijk voor de oogfunctie, gezondheid en herstel van botten, huid en spieren. Een tekort aan vitamine A kan problemen met de voortplanting veroorzaken, geeft verhoogd risico op infectie, problemen met bot- en spiergroei, doffe vacht en oogproblemen zoals nachtblindheid. Teveel vitamine A veroorzaakt een aantal dezelfde symptomen, zoals gewichtsverlies en neurologische problemen.

Vitamine B is eigenlijk een combinatie van meerdere stoffen en wordt ook wel het vitamine B-complex genoemd. Vitamine B-complex bestaat o.a. uit Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Panthotheenzuur (B5), Pyriodoxine (B6), Foliumzuur (B11) en Cobalamine (B12). Vitamine B is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat de het niet wordt opgeslagen in het lichaam. Daarom dienen deze vitaminen regelmatig te worden verstrekt, maar een teveel is geen probleem, omdat overtollig vitamine B wordt uitgescheiden in plaats van opgeslagen. Vitamine B wordt in het lichaam aangemaakt door de microflora die in de darm van het paard leeft of worden door voedermiddelen verstrekt. Paarden met een normaal rantsoen hebben meestal voldoende aanvoer van B vitaminen en vergiftiging is niet gemeld.

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur, is een andere wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot mensen, kunnen paarden zelf vitamine C aanmaken. Paarden kunnen in de lever vitamine C aanmaken vanuit glucose (suiker). Vitamine C is noodzakelijk voor een goede vorming van botten , tanden en collageen en is een krachtige antioxidant die celmembranen beschermt tegen de schadelijke werking van vrije radicalen. Oudere paarden en dieren die ziek zijn of last hebben van stress, kunnen baat hebben bij een aanvulling van vitamine C in het rantsoen. Er is weinig gevaar voor overdosering van vitamine C, omdat overtollige hoeveelheden worden uitgescheiden in de urine.

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die in de huid wordt aangemaakt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D komt ook voor in hooi, maar de hoeveelheden nemen af naarmate het hooi wordt opgeslagen. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet bij jonge paarden en helpt calcium en fosfor niveaus te reguleren in volwassen paarden. Te weinig vitamine D leidt tot botafwijkingen, terwijl overdosering stijfheid van gewrichten en spieren kan veroorzaken.

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die voorkomt in gras en vers hooi, maar de hoeveelheden nemen af als het hooi ouder wordt. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en ondersteunt een gezonde functie van het zenuwstelsel, immuunsysteem en de voortplantingsorganen van het paard. Paarden met een vitamine E tekort kunnen last hebben van spiertrilling, spierzwakte of spierafbraak. Paarden kunnen hoge niveaus aan vitamine E verwerken.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en wordt aangemaakt in de blinde en dikke darm van het paard. Vitamine K zit ook in hooi. Onder normale omstandigheden is het zeldzaam dat een paard een tekort aan vitamine K heeft. Echter darminfecties die de microflora in de darm verstoord kan de productie van vitamine K verstoren. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot inwendige bloedingen, bleek slijmvlies en een onregelmatige hartslag.

Spoorelementen zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

Sporenelementen die belangrijk zijn voor paarden zijn IJzer, Koper, Kobalt, Zink, Mangaan, Selenium en Jodium.

Hebben paarden uitsluitend ruwvoer en geen of vrij weinig krachtvoer dan kan er een tekort aan sporenelementen ontstaan.

Heeft het paard stress dan neemt de behoefte aan sporenelementen toe.

Complete Vitamin is hét vloeibare vitaminecomplex dat paarden voorziet van alle noodzakelijke vitaminen. Het bevat zowel in water oplosbare als in vet oplosbare vitaminen en met name een hoge concentratie vitamine B12. Cyanocobalamine (vitamine B12) is de meest deficiënte vitamine in het dieet van paarden, want het is bijna volledig afwezig in voedsel van plantaardige oorsprong. Het is de meest complexe en zeldzame vitamine van allemaal. Complete Vitamin bevat ook zeven minerale sporenelementen (Fe, I, Co, Cu, Mn, Zn, Se), allemaal goedgekeurd door de geldende Europese wetgeving en voorziet met name in een grote hoeveelheid ijzer en foliumzuur. Dankzij deze stoffen is Complete Vitamin bijzonder geschikt voor paarden met bloedarmoede of een laag aantal rode bloedcellen. Bovendien kan het een herstellend effect hebben op het lichaam en de vrijwillige consumptie van voedsel verhogen, vooral bij verzwakte of oude paarden met vitaminetekorten als gevolg van een onevenwichtige voeding.